fbpx

Eturistisidevamman kuntoutus: Askel askeleelta kuntoon fysioterapialla.

mennessä tammi 10, 2024Fysioterapia0 Kommenttia

Eturistisidevamma, yleisesti tunnettu nimellä ACL-vamma, on varsin yleinen aktiivisilla ja urheilevilla ihmisillä. Olipa kyseessä sitten urheiluvamma tai tapaturma, eturistisidevamma voi laittaa liikunnan tai urheilun jäihin useiksi kuukausiksi. Fysioterapeutin opastuksella tehty kuntoutus takaa vahvan ja turvallisen paluun liikunnan pariin vamman jälkeen.

Mikä on eturistisidevamma?

Eturistisiteen (ACL) tehtävänä on lisätä polven vakautta. Vamma syntyy usein nopeasta suunnanmuutoksesta, äkillisestä pysähdyksestä tai liiallisesta vääntymisestä. Eturistisidevamma ei ainoastaan rajoita fyysistä aktiivisuutta, vaan vaikuttaa merkittävästi elämänlaatuun ja päivittäiseen toimintaan.

Eturistisidevammat ovat valitettavan yleisiä aktiivisilla liikkujilla. Ne korostuvat etenkin naisilla urheilulajeissa, jotka vaativat äkillisiä suunnanmuutoksia, pysähdyksiä ja hyppyjä, kuten jalkapallossa, koripallossa ja jääkiekossa. Vamman yleisyys naisilla selittyy niin anatomisilla kuin hormonaalisilla tekijöillä.

Eturistisidevamman kuntoutus alkaa varhain

Eturistisidevamman kuntoutus alkaa heti diagnoosin jälkeen. Kun kuntoutus aloitetaan heti, vältetään vamman uusiutuminen ja taataan sen nopeampi paraneminen. Muista siis ottaa yhteyttä fysioterapeuttiin ajoissa!

Vamman laadusta ja vakavuudesta riippuen, kuntoutus voidaan toteuttaa konservatiivisesti ilman leikkaus tai leikkauksen avulla. Kuntoutus alkaa käytännössä jo ennen mahdollista leikkausta, koska tällä voidaan vaikuttaa leikkauksen jälkeiseen toipumiseen.

Fysioterapeutti toimii yhdessä potilaan kanssa luoden yksilöllisen kuntoutussuunnitelman, joka huomioi potilaan tavoitteet, voimavarat ja fyysisen tilan. Myös yksilön liikuntatottumukset vaikuttavat kuntoutuksen etenemiseen.

Kuinka eturistisidevamma kuntoutetaan?

Eturistisidevamman kuntoutuksessa edetään vaiheittain huomioiden vamman paranemisprosessin vaiheet, paranemiseen vaikuttavat fysiologiset tekijät ja potilaan eteneminen kuntoutuksessa.

Ensimmäiset vaiheet: Turvotuksen hallinta ja liikkuvuuden palauttaminen

Eturistisidevamman alkuvaiheessa turvotuksen hallinta on ensisijaisen tärkeää. Fysioterapeutti opastaa käyttämään esimerkiksi kylmähoitoa ja antaa harjoitusohjeet turvotuksen vähentämiseksi. Samalla keskitytään liikkuvuuden palauttamiseen, mikä ehkäisee polven jäykistymistä. 

Kuntoutuksen varhaisvaiheessa korostetaan myös lihastoiminnan normalisoitumista ja lihasten vahvistamista ympäröivällä alueella, mikä auttaa vakauttamaan polvea ja palauttamaan polven normaalin toiminnan.

Jos eturistisidevamman kuntoutukseen liittyvä video ei näy, katso se linkistä: https://youtube.com/shorts/kvoN0H6oMgw

Harjoitusten asteittainen voimistaminen

Alkuvaiheen jälkeen fysioterapia siirtyy kohti monimutkaisempia harjoitteita. Voimaharjoitukset ovat keskeisessä asemassa eturistisidevamman kuntoutuksessa. Fysioterapeutti opastaa turvallisten ja tehokkaiden liikkeiden suorittamisessa, jotta vältetään vammojen uusiutuminen.

Yksilöllinen lähestymistapa on avainasemassa, ja fysioterapeutti ottaa huomioon potilaan kuntoutuksen etenemisen, lihastasapainon, liikkuvuuden ja yleisen fyysisen kunnon. Harjoitukset suunnitellaan asteittain voimistuviksi, ja niitä muokataan edistymisen mukaisesti.

Jos eturistisidevamman kuntoutukseen liittyvät liikevideot eivät näy, katso ne näistä linkeistä: https://youtube.com/shorts/MULNijNnH44
https://youtube.com/shorts/SYZYtvIagxc

Tasapainoharjoitukset ja propriotseptiikka

Eturistisidevamman kuntoutus sisältää myös paljon tasapainoharjoituksia ja nk. proprioseptistä harjoittelua, joiden tarkoituksena on parantaa potilaan liikkeiden hallintaa ja vakautta. Harjoitukset pyritään valitsemaan arjen ja liikuntatottumusten vaatimusten mukaisiksi, jotta harjoitteet muodostaisivat vankan pohjan liikuntaan palaamiseen ja minimoisivat vamman uusiutumisriskin.

Jos eturistisidevamman kuntoutukseen liittyvät videot eivät näy, katso ne linkeistä: https://youtube.com/shorts/Nzmr6Qtz9JA
https://youtube.com/shorts/YhWjawT0fXo

Paluu liikuntaan ja ennaltaehkäisy

Kun riittävä liikkuvuus, liikehallinta ja voimantuotto on saavutettu, ja saatu itsevarmuutta liikkumiseen, fysioterapeutti ohjaa turvallisesti takaisin liikunnan pariin. Fysioterapeutin tehtävänä on varmistaa, että vamma on täysin parantunut ja potilas on valmis fyysiseen aktiivisuuteen.

Ennaltaehkäisy on myös tärkeä osa kuntoutusta. Vaikka esimerkiksi kontaktitilanteissa ja suoran iskun seurauksesta syntyviä vammoja voi olla vaikea välttää, voidaan ilman kontakteja syntyneitä vammoja ehkäistä tehokkaasti esimerkiksi voimaharjoittelun ja oikein toteutetun oheisharjoittelun avulla.

Tästä syystä fysioterapeutti antaa ohjeita harjoitteluun, joka ylläpitää vahvaa ja tasapainoista kehoa myös tulevaisuudessa.

Yhteenveto

Eturistisidevamman kuntoutus fysioterapian avulla on kokonaisvaltainen prosessi, joka vaatii kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä. Fysioterapeutti toimii potilaan tukena, ohjaa häntä oikeilla harjoituksilla varmistaen, että kuntoutus etenee turvallisesti ja tehokkaasti.

Mikäli tarvitset ammattitaitoista fysioterapeuttia eturistisidevamman tai muun tuki- ja liikuntaelimistön ongelman kuntoutukseen, varaa aika Rebel Liftersin fysioterapeutille TÄSTÄ.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *