Migreenin, päänsäryn ja huimauksen hoito fysioterapialla

mennessä maalis 13, 2023Fysioterapia0 Kommenttia

Tiesitkö, että migreenin hoito fysioterapialla on mahdollista! Fysioterapialla voidaan hoitaa myös muuta päänsärkyä, huimausta ja pahoinvointia. Fysioterapia ei siis olekaan pelkkää tuki- ja liikuntaelimistön hoitamista, vaan myös paljon muuta. Tässä artikkelissa haluan nostaa esille yhden lempilapsistani: migreenin, päänsärkyjen, huimauksen ja pahoinvoinnin hoitamisen fysioterapian avulla.

Viime vuosina tutkimustieto fysioterapian hyödyistä näihin oireisiin on lisääntynyt merkittävästi ja hyviä hoitomuotoja löytyy aiempaa paremmin.

Niputan artikkelissa useamman oirekuvauksen, koska niissä on tutkimisen ja hoidon näkökulmasta paljon samankaltaisuuksia ja ne esiintyvät usein rinnakkaisoireina. Oireet ovat usein voimakkaita ja työkykyä haittaavia. Yksinomaan migreenin aiheuttamien kustannusten arvioidaan nousevan euroopassa jopa 111 miljoonan euroon. (Linde 2022.) 

Milloin lääkäriin?

Jos kärsit jostakin edellä mainituista oireista, niiden syntyperä kannattaa ensin selvittää lääkäriltä. Näin suljetaan pois oireiden vakavammat aiheuttajat ja selvitetään mahdolliset lisätutkimustarpeet. Voimakkaat ja nopeasti alkavat oireet ovat aina syy hakeutua lääkäriin. Lääkärikäynnin jälkeen yksi mahdollinen hoitomuoto oireiden lievittämiseen voi olla fysioterapia. mahdolliseksi hoitomuodoksi riippuen oireiden aiheuttajasta.

Oireisto ja vaikuttavuus fysioterapeuttisesta näkökulmasta

Fysioterapiaa voidaan käyttää joko ensisijaisena tai lisähoitona riippuen oireesta ja sen aiheuttajasta. Fysioterapiassa pyritään määrittämään oireen aiheuttaja tai laukaiseva tekijä mahdollisimman tarkasti ennen hoitosuunnitelman rakentamista. Tällä voidaan tehostaa hoidon toimivuutta. Viime vuosina tutkimustieto on lisääntynyt merkittävästi ja migreenin, päänsäryn, huimauksen ja pahoinvoinnin oireiden tutkimiseen on syntynyt tutkittuja käytäntöjä sekä hoitomuotoja.

Mitä fysioterapiakäynnillä tapahtuu?

Fysioterapeutti aloittaa uuden asiakkaan kanssa fysioterapeuttisen arvion tekemisellä. Siihen sisältyy haastattelu ja kliininen tutkimus, joissa selvitetään mm. oireisto, elintavat, kivun esiintyvyys ja toimintakykyhaitta. Kun oireen aiheuttaja tai laukaiseva tekijä on määritetty mahdollisimman tarkasti, voidaan suoritettaan mahdollinen koehoito, ohjeistaa kotiharjoitteet ja luoda hoitosuunnitelma.

Jatkokäytien tarkoituksena on seurata hoidon toimivuutta ja muokata kotiharjoitteita progressiivisesti eteenpäin.

Hyvin tehty fysioterapeuttinen arvio ja hoitosuunnitelma parantavat hoidon toimivuutta. Esimerkiksi migreenissä fysioterapian avulla voidaan lyhentää kohtausten kestoa ja pienentää kohtausten voimakkuutta ja esiintymistiheyttä. (Espi-Lopez ym. 2018; Jung ym. 2022.)

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • LinkedIn
Cervical joint position error testi mittaa proprioseptisen aistimuksen tarkkuutta nivelen asennosta.

Mitä fysioterapiassa tutkitaan?

Migreenin, päänsärkyjen, huimauksen ja pahoinvoinnin tutkimisessa on tärkeää kartoittaa tuki- ja liikuntaelimistön toimintaa. Esimerkiksi faskia-, lihas- ja nivelperäiset kireydet sekä liikkeen motoriikan ongelmat rintarangan tai kaulan alueella voivat pahentaa migreeniä, päänsärkyä, huimausta ja pahoinvointia. Niskahartiaseudun ja päänalueen kivuissa mukana on usein myös purentaelimistön toimintahäiriöt. (Jung ym. 2022.)

Tämän lisäksi fysioterapeutti tutkii näkö- ja tasapainoaistin toimintaa, asentotuntoa ja kaikkien niiden yhteistoimintaa. Näiden osa-alueiden kartoittaminen on tärkeää, kun tutkitaan mistä migreeni, päänsärky, huimaus ja pahoinvointi saa alkunsa. (Jung ym. 2022.)

Migreenin hoito fysioterapialla terapeuttisen harjoittelun avulla

Mikäli saisin valita vain yhden hoitomuodon migreenin, päänsäryn, huimauksen ja pahoinvoinnin hoitoon, niin se olisi ehdottomasti terapeuttinen harjoittelu. Vain omatoimisen harjoittelun kautta voidaan saavuttaa pysyvämpiä tuloksia. Maallikon on vaikeaa, ellei mahdotonta löytää sopivimmat harjoitteet ja harjoitusprogressiot oireiden laukaisevien tekijöiden näkökulmasta. Fysioterapiassa harjoitteet määritetään yksilöllisesti fysioterapeuttisen arvioinnin pohjalta ja niissä edetään progressiivisesti. (Jung ym. 2022.)

Harjoittelu voi koostua:

 • Tuki- ja liikuntaelimistöön kohdistuvista vahvistavista, venyttävistä, rentouttavista tai aktivoivista harjoitteista. 
 • Silmän liikekoordinaatioharjoitteista, jos kyse okulomotorisesta ongelmasta.
 • Nivelen asentotunto tai tasapainoharjoitteista, jos on kyse proprioseptiikan ongelmasta.
 • Manööveri liikesarjoista, jos kyse on tasapainoelimen häiriöstä
 • Tai kaikkien yhdistelmästä, jos yhteistoiminnassa on ongelmia.
Videolla esimerkki silmänliikekoordinaatioharjoittelusta, jota voidaan hyödyntää migreenin hoidossa. Jos video ei näy, katso se tästä linkistä: https://youtu.be/vI-_oSvQ-Zc

Elintapahoito

Hyvät elintavat ovat terveellisiä kuten sanotaan. 😅 Näin myös migreenin, päänsäryn, huimauksen ja pahoinvoinnin oireiden kanssa painivilla. Kroonisesta kivusta, kuten migreenistä kärsivillä liikunta ja rentoutusharjoittelu helpottaa oireita. Myös tiettyjen ruoka-aineiden välttäminen voi ehkäistä kohtauksen syntymistä. Näitä ei siis sovi unohtaa. (Atula 2023.) 

Mistä apua?

Fysioterapeutin peruskoulutuksessa näistä osa-alueista opetetaan hyvin vähän. Siitä syystä kannattaa etsiä fysioterapeuttia, joka on lisäkouluttautunut tai kiinnostunut aihealueesta. Itse pidän vastaanottoani Helsingissä ja voit varata ajan vastaanotolle tästä linkistä.

Kannattaa siis kokeilla miten migreenin hoito fysioterapialla toimii sinulle.

Olen tehnyt aiheesta myös fysioterapia opinnäytetyön otsikolla ”Migreenin hoito manuaaliterapian keinoin”. Voit käydä lukemassa opinnäytetyön tästä linkistä: https://www.theseus.fi/handle/10024/789609

Migreenin hoito fysioterapialla on tehokas tapa lievittää oireita.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • LinkedIn

Viitteet:

Sari Atula 2023. Terveyskirjasto Duodecim. Migreeni. Luettavissa: https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00047

Espí-López, G. V., Ruescas-Nicolau, M. A., Nova-Redondo, C., Benítez-Martínez, J. C., Dugailly, P. M., & Falla, D. (2018). Effect of Soft Tissue Techniques on Headache Impact, Disability, and Quality of Life in Migraine Sufferers: A Pilot Study. Journal of alternative and complementary medicine (New York, N.Y.), 24(11), 1099–1107. https://doi.org/10.1089/acm.2018.0048. Luettavissa osoitteessa:< https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/acm.2018.0048?url_ver=Z39.88 2003&rfr_id=ori:rid:crossref.org&rfr_dat=cr_pub%20%200pubmed>.

Jung, A., Eschke, R. C., Gabler, T., Pawlowsky, V., & Luedtke, K. (2022). Effektivität physiotherapeutischer Behandlungsmaßnahmen in Bezug auf die Schmerzintensität, -dauer und -frequenz sowie Lebensqualität von Patient*innen mit Migräne : Eine systematische Übersichtsarbeit [Effectiveness of physiotherapeutic treatment interventions on pain intensity, duration, frequency, and quality of life of patients with migraine : A systematic review]. Schmerz (Berlin, Germany), 36(4), 272–283. https://doi.org/10.1007/s00482-021-00611-z. Full text tekijöiden hallussa. Viitattu 24.11.2022

Linde, M., Gustavsson, A., Stovner, L. J., Steiner, T. J., Barré, J., Katsarava, Z., Lainez, J. M., Lampl, C., Lantéri-Minet, M., Rastenyte, D., Ruiz de la Torre, E., Tassorelli, C., & Andrée, C. (2012). The cost of headache disorders in Europe: the Eurolight project. European journal of neurology, 19(5), 703–711. Luettavissa osoitteessa: Luettu 24.11.2022

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *