fbpx

Hyvä personal trainer auttaa tavoitteisiin

mennessä huhti 10, 2023personal training, Ravinto, Treeni0 Kommenttia

Lue tämä jos haussa on hyvä personal trainer paikasta Helsinki. Olen toiminut personal trainerina ja liikunnan-ohjaajana yli 10 vuotta ja väitän, että tässä ajassa on muodostunut hyvä käsitys siitä millainen on laadukas ja hyvä personal trainer -valmennus. Koska valmennustarpeen kartoituksissa ihmiset usein kysyvät miten valmennus oikein etenee, ajattelin tehdä aiheesta postauksen johon koetan summata Rebel Liftersin personal training valmennuksen tärkeimmät jutut.

Hyvä personal trainer aloittaa valmennuksen haastattelulla ja alkukartoituksella

Personal training valmennus alkaa aina alkuhaastattelulla ja kartoituksella. Useat paikat tarjoavat alkukartoituksen maksuttomasti ja näin on myös Rebel Liftersillä. Voit tulla juttelemaan valmentajan kanssa tavoitteistasi ja toiveistasi ja voit tehdä ostopäätöksen mikäli yhteinen sävel löytyy valmentajan kanssa.

Motivoivan haastattelun tarkoituksena on saada myös asiakas pohtimaan miksi hän on halukas tekemään muutoksia tai aloittamaan valmennuksen. Haastattelussa selvitetään:

 • Työn luonne, elämäntilanne, perhetilanne
 • Liikuntatausta
 • Syömishistoria
 • Muutosvalmius: Kuinka aiemmat kunto- tai muutosprojektit ovat menneet
 • Arjen kuormitus ja stressitasot
 • Jaksaminen
 • Tavoitteet
 • Toiveet valmennukselta
 • Sairaudet, kivut, lääkitykset
 • Vammat

Alkukartoituksen tarkoituksena on käynnistää prosessi asiakkaan mielessä ja tämän lisäksi valmentaja saa tietoa valmennusta varten. Ammattitaitoinen personal trainer osaa myös alkukartoituksen perusteella sanoa, onko hän oikea henkilö auttamaan sinua ja tarvittaessa ohjaa sinut toisen, sopivamman ammattilaisen pakeille.

Olen esimerkiksi itse ohjannut asiakkaita ravitsemusterapeuteille ja fysioterapeuteille, jos olen kokenut että personal training ei ole asiakkaalle sopiva paikka aloittaa.

Mikäli sinulle annetaan ruokavalio ja treeniohjeet ilman haastattelua, ei tällaiseen valmennukseen kannata hukata enempää aikaa ja rahaa, vaan etsiä suosiolla ammattitaitoisempi valmentaja.

Tavoitteiden asettaminen

Epärealististen tai epämääräisten tavoitteiden asettaminen on yleistä ja tästä syystä aiempien kuntoprojektien kaatuminen ei johdu tahdonvoiman puutteesta.

Personal trainerin yksi tehtävä onkin auttaa sopivan kokoisten tavoitteiden määrittelyssä (myös sopivien välitavoitteiden asettaminen), tavoitteissa pysymisessä ja niihin sitoutumisessa. Nämä tuottavat monille haasteita ja tästä syystä monet kuntoprojektit kaatuvat omaan mahdottomuuteensa.

Hyvä tavoite tukee arvojasi ja silloin oikeassa suunnassa on helpompi pysyä myös silloin kun kaikki ei mene suunnitelmien mukaan. Valmennustapaamisissa pyritäänkin kartoittamaan ja kirkastamaan arvoja, jotka tukevat tavoitteiden saavuttamista.

Pelkän tavoitteiden asettamisen lisäksi luodaan myös toimintasuunnitelma ja toimintatavoitteet. Toimintatavoitteet ovat juuri ne askeleet joita tarvitset kulkiessasi kohti tavoitteitasi. Jos tavoitteenasi on esimerkiksi vahvempi keho, voi toimintatavoitteena olla kalenteroida treenikerrat ja treenata ohjelman mukaisesti kaksi kertaa viikossa. Näin tekemiselle saadaan heti mitattavuutta ja selkeä määrittely.

Selkeä suunnitelma kohti tavoitteitasi

Personal trainerin tehtävänä on suunnitella sinulle motivoiva, tavoitteita tukeva ja toteutettavissa oleva liikunta- ja ravintosuunnitelma. Hyvä treenisuunnitelma esimerkiksi:

 • Sisältää selkeät ohjeet siitä miten, milloin, missä ja millä teholla liikut.
 • Huomioi yksilölliset tarpeet, esim. aikataulut, liikuntarajoitteet, tavoitteet.
 • Huomioi yksilölliset mieltymykset liikunnan suhteen.
 • Huomioi kuntotason.
 • Joustaa tarvittaessa.
 • Päivittyy säännöllisesti. Rebel Liftersillä ohjelmat vaihdetaan noin kuukauden välein.
 • Sisältää seurannan toteutumisesta ja edistymisestä.

Hyvä personal trainer ei siis suunnittele sinulle ”tappotreenejä” tai yritä pakottaa sinua tekemään salitreeniä päivittäin. Liian kovaa treenaaminen ei kehitä (päinvastoin), altistaa loukkaantumisille ja vie viimeisenkin ilon liikunnasta.

Hyvä ravintosuunnitelma puolestaan ei välttämättä (useinkaan) tarkoita lapulla annettavaa ruokavaliota, vaan kuten hyvässä treenisuunnitelmassäkin, siinä toteutuvat mm. seuraavat asiat:

 • Huomioi yksilölliset ruoka-ainemieltymykset.
 • On joustava.
 • Ei jaottele ruoka-aineita kiellettyihin ja sallittuihin.
 • Sallii herkuttelun ja elämän
 • Sisältää selkeät ja helposti toteutettavat ohjeet.

Personal trainerin tehtävänä on huolehtia, että syöt säännöllisesti, monipuolisesti, riittävästi ja sopivan rennolla otteella. Tavoitteesta ja henkilön taustoista riippuen ohjeet voivat olla tapaperusteisia (esim. ”pyri syömään 3-4 tunnin välein” tai ”valitse jokaiselle aterialle jotain kasvista / marjoja / hedelmiä”) tai ruokavaliopohjaisia (henkilökohtaisesti suunnitellut esimerkkiruokavaliot tai makroruokavaliot).

On kuitenkin tärkeää huomata, että liian tiukat tai näännyttävät ruokavaliot johtavat syömisen tempoiluun ja hallitsemattomaan syömiseen.

Hyvä personal trainer kysyy ja kuuntelee tapaamisissa

Personal training -valmennukseen kuuluvat olennaisena osana valmennustapaamiset 1-3 kertaa viikossa valmennuksesta riippuen. Ohjauksella pyritään vaikuttamaan muutosprosessiin ja asiakkaan motivaatioon. Tapaamiset eivät siis ole pelkkää treenien ohjaamista, vaan niissä pyritään parantamaan myös asiakkaan itsetuntemusta.

Tapaamiset voivat sisältää seuraavia asioita:

 • Treeni- tai ravintoohjelman läpikäyntiä ja päivittämistä
 • Liiketekniikoiden hiomista ja turvallisuutta
 • Tavoite- ja motivaatiokeskustelua
 • Edistymisen seurantaa.
 • Palautumisen ja stressitason kartoitusta.
 • Kehonhuoltoa ja rentoutusta

Ennen kaikkea hyvä personal trainer kysyy ja kuuntelee, ei käskytä ja rääkkää.

Jos esimerkiksi havaitaan, että asiakas tulee valmennukseen silminnähden stressaantuneena, tapaaminen aloitetaan kuulumisten kyselyllä ja tilannekartoituksella. Suunniteltu salitreeni saatetaan puolestaan muuttaa enemmän kehonhuoltopainotteiseksi hengähdyshetkeksi. Näin asiakas oppii myös itse havainnoimaan omaa olotilaansa ja säätämään rasitustasoa sen mukaan.

Personal trainer hinta

Personal training palveluiden hinnat määräytyvät valmennuspaketin pituuden, viikottaisten tapaamisten ja muun mahdollisen yhteydenpidon mukaan. Tämän lisäksi palvelun hintaan vaikuttaa valmentajan kokemus ja koulutustaso.

Korkea hinta ei kuitenkaan aina korreloi kokemuksen tai koulutuksen kanssa. Tästä johtuen kannattaakin selvittää personal trainerin tarkempi koulutus- ja kokemustausta jo ennen ostopäätöstä. Personal trainerin ammattinimike ei ole suojattu, ja koulutusten taso ja kesto on erittäin vaihteleva (vrt. viikonloppukurssi – ammattitutkinto – korkeakoulututkinto).

Rebel Liftersillä personal training valmennuspakettien hinta määräytyy viikottaisten tapaamiskertojen mukaan ja hinnat liikkuvat noin 450-880 e / kk välillä. Maksuton ensitapaaminen mahdollistaa sen, ettei sinun tarvitse ostaa ”sikaa säkissä”, vaan voit käydä keskustelemassa valmentajan kanssa riskittömästi ja miettiä millainen valmennus olisi sinulle sopiva.

Edullisempaa hintaa hakevan kannattaa harkita myös neljän hengen pienryhmävalmennusta! Se on edullinen tapa saada treenivalmennusta ja ammattilaisen suunnittelemat treeniohjelmat. Tämän lisäksi tutustut samanhenkisiin ihmisiin, treenaat hyvässä porukassa kerran viikossa ja saat siitä sopivasti tsemppiä omia tavoitteita kohti. Neljän hengen pienryhmiätreenien hinnat vaihtelevat paketista riippuen 180-220 e / kk välillä.

Jos etsinnässä on hyvä personal trainer Helsingistä tsekkaa palvelumme Helsingin Metsälässä TÄSTÄ! Meillä apunasi on moniammatillinen valmennustiimi ja yli 10 vuoden valmennuskokemuksen omaavat personal trainerit ja valmentajat. Sivulta löydät asiakkaidemme personal trainer kokemuksia ja pääset varaamaan ajan maksuttomaan valmennustarpeen kartoitukseen.

Toivottavasti nähdään valmennuksissa!

Terkuin
Anu Marin, viiniä juova ja musaa tekevä liikunta-alana ammattilainen
aikuisliikunnanohjaaja (amt), hyvinvointikirjailija x 2

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *